Switch binnen gemeenteraad voor Groen

18 Januari 2021

Switch binnen gemeenteraad voor Groen

Twee jaar na haar eedaflegging als gemeenteraadslid, geeft Caroline Robberechts de fakkel door aan Cecile Sillis. Een weloverwogen keuze voor beide vrouwen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, was Caroline de eerste opvolger voor Laurence Claerhout, die omwille van professionele redenen de kelk aan zich liet voorbij gaan om te zetelen.

“Dat was voor mij de kers op de taart, na 7 jaar actief lidmaatschap binnen de partij”, herinnert Caroline zich. Met focus op punten die dicht bij de burger staan, zette ze onderwerpen zoals een burgerbegroting, vrijwillige tolken en verkeersveiligheid op de agenda en zorgde zo mee voor de verwezenlijking van een fietsstraat in Mollem.

Jammer genoeg moest ze vaststellen dat dit haar, door het vele vergaderen en dossierwerk, toch onvoldoende energie geeft. “Mijn respect voor iedereen die zich al jaren inzet als gemeenteraadslid, in hun vrije tijd, naast alle andere verplichtingen. Respect ook voor iedereen die zich – op welke manier ook – vrijwillig inzet voor onze gemeente.” Zetelen in de gemeenteraad blijkt achteraf niet de ideale manier voor haar om dat te doen. “Ik engageer me met veel overtuiging in mijn vrije tijd, maar als het even kan rechtstreeks met mensen.”

Caroline besliste daarom om haar zitje af te staan aan Cecile Sillis. “Dat neemt niet weg dat ik - samen met de rest van ons team - als één blok achter onze fractie blijf staan. Groen is en blijft de partij van mijn hart. Ik blijf me dan ook actief inzetten, zij het achter te schermen. Streven naar een betere wereld voor mens, dier en planeet zit immers in mijn DNA. Ik geloof er sterk in dat je met elke handeling en beslissing, hoe klein ook, kan bijdragen tot een betere wereld. En dat zal ik blijven doen.”

Cecile Sillis is allesbehalve een onbekende in de Assese politiek. Na 25 jaar zetelt ze opnieuw in de gemeenteraad, met evenveel goesting als toen, al zijn de tijden duidelijk veranderd: de mensen, de locatie, de technologie.

Cecile heeft voor zichzelf alvast vier speerpunten vooropgesteld: gezondheid, klimaatverandering, biodiversiteit en de strijd tegen armoede.

“Oppositie voeren is een dubbele opdracht: het schepencollege controleren door grondig alle dossiers te lezen om kleine aanpassingen te doen. Heel onzichtbaar werk, maar noodzakelijk. En eigen agendapunten aanbrengen en échte realisaties binnenhalen, ook al botst het soms met de meerderheid.”

Cecile zetelde tot voor kort in het Bijzonder Comité Sociale Dienst. Om zich volledig op de taak als gemeenteraadslid te kunnen focussen, geeft ze daar de fakkel door aan Elfie Van Ransbeeck. Elfie, docente sociaal werk aan de hogeschool, zal van de strijd tegen kinderarmoede en sociale ongelijkheid haar speerpunten maken.