Asse gaat rechthebbenden op sociale huurpremie actief informeren

06 Februari 2022

Asse gaat rechthebbenden op sociale huurpremie actief informeren

Groen wil de energiearmoede in Asse aanpakken. Groen raadslid Edward Van Keer legde naar aanleiding van de sterk gestegen energieprijzen op de gemeenteraad van 24 januari 2022 een aantal voorstellen van Groen uit 2021 opnieuw op tafel. Voorstel #3: Wie recht heeft op een sociale huurpremie, hier actief op wijzen als gemeente. In maart 2021 reageerde schepen Saerens (N-VA) hier nog negatief op. Maar zijn opvolgster, schepen Meersseman (N-VA), antwoordde nu dat ze de diensten verzocht om de nodige stappen te nemen om dit te realiseren. Raadslid Van Keer reageert tevreden: “Goed voor de portemonnee van wie in Asse al minstens vier jaar op een wachtlijst staat voor een sociale woning! Al zou het nog beter zijn als de Vlaamse regering aan iedereen die op die wachtlijst staat vanaf dag één automatisch deze sociale huurpremie zou geven.”

Kandidaat-huurders die al minstens vier jaar op een wachtlijst staan voor een sociale woning, kunnen in aanmerking komen voor een Vlaamse huurpremie. In 2020 bleek dat maar vier op de tien mensen die recht hebben op zo'n premie, effectief een aanvraag deden.

Minister Diependaele beloofde aan de lokale besturen gegevens te bezorgen van de personen die in aanmerking komen voor een huurpremie. Het agentschap Wonen-Vlaanderen had begin 2021 echter enkel van de stad Antwerpen de vraag gekregen om op periodieke basis een overzicht te bezorgen van de kandidaat-huurders die niet reageerden op de melding dat zij vier jaar ingeschreven zijn bij een sociale huisvestingsmaatschappij. Met het oog op de gegevensuitwisseling werd hiertoe een protocol uitgewerkt.

Groen stelde al in maart 2021 voor dat Asse ook zo een protocol zou afsluiten met het agentschap Wonen-Vlaanderen. En om in overleg met het agentschap een bijkomend initiatief te nemen om deze mensen te bereiken en ze te wijzen op de huurpremie. De gemeente Asse belooft nu om dit te doen.

 

Like en deel ons Facebookbericht en/of Instagrambericht!