Asse: slechtste booster-leerling in de klas

02 Januari 2022

Asse: slechtste booster-leerling in de klas

Asse is al enige tijd één van de slechte leerlingen van de klas als het aankomt op vaccinatie. Zowel voor de totale vaccinatiegraad van de bevolking, als voor de boosterprikken bengelt Asse achteraan. Gemeenteraadslid Finke Jacobs van Groen vindt dat de gemeente meer moet doen. Op zijn vraag werd op de website van Asse beter uitgelegd hoe je met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum kan gaan. Op zijn voorstel om lokaal te vaccineren via apotheken, huisartsen of pop-up vaccinatiecentra werd niet ingegaan.

De vaccinatiegraad van de hele bevolking in Asse is zo’n 71% en hiermee staat Asse in de top 10 van Vlaamse gemeenten met de laagste vaccinatiegraad. Bovendien werd enkele maanden geleden het vaccinatiecentrum van Asse gesloten: inwoners van Asse dienen voortaan naar het vaccinatiecentrum te Affligem te gaan. Ook de percentages boosterprikken zijn nog bij de laagste. 

Op de afgelopen gemeenteraad op 21 december 2021 klaagde Groen Asse deze situatie aan. Gemeenteraadslid Finke Jacobs (Groen) begrijpt de houding van het gemeentebestuur niet: “bij zo’n slechte cijfers zou de gemeente alles op alles moeten zetten om de situatie bij te sturen. Zo zou men kunnen inzetten op betere communicatie en meer lokale vaccinatiemogelijkheden. Helaas stellen we vast dat Asse passief blijft”. Het gemeentebestuur stelde dat het vaccinatiecentrum in Affligem zal opschalen van 4 naar 8 lijnen en ook in de kerstvakantie open zal zijn. De gemeente maakt zich sterk dat tegen eind januari alle inwoners de kans zullen gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Volgens Finke Jacobs is het “Too little, too late. De omnikron-variant neemt exponentieel aan kracht toe en er wordt al gesproken over een vijfde golf.”

Bereikbaarheid

De nieuwe locatie in Affligem wordt niet overal warm onthaald. Volgens de partij is de nieuwe locatie problematisch voor inwoners zonder wagen. Deze inwoners zijn al gauw een uur onderweg met het openbaar vervoer, zeker vanuit de deelgemeenten. Finke Jacobs stelt dat dit een extra barrière voor inwoners zonder wagen vormt. Net nu de coronamoeheid en scepsis aan het groeien is, dienen we de toegang zo veel mogelijk te vergemakkelijken. Volgens het gemeentebestuur is de nieuwe locatie geen probleem gezien de meeste inwoners een wagen hebben. Mensen die minder mobiel zijn kunnen beroep doen op de minder mobiele centrale. Echter, Groen Asse kaart de communicatie errond aan. Volgens hen wordt hierover veel te weinig gecommuniceerd. Niet lang na de indiening van het agendapunt op de gemeenteraad door Finke Jacobs werd de website van de gemeente wel voorzien van duidelijkere informatie.

Lokaal vaccineren

Gezien de relatief lagere cijfers in Asse en het moeilijk bereikbare vaccinatiecentrum voor inwoners zonder wagen, stelde Groen Asse voor om alternatieven voor lokaal vaccineren te onderzoeken. De voorgestelde pistes gaan van het inzetten van apothekers en huisartsen, tot pop-up vaccinatiecentra met gelimiteerde uren in gemeentelijke zalen of scholen (tijdens de vakantie). Schepen Saerens vond deze voorstellen niet realistisch gegeven de organisatorische en logistieke taken die hierbij komen kijken. Finke Jacobs stelde op zijn beurt dat het gemeentebestuur creativiteit en proactiviteit miste, “in Brussel kon je op de kerstmarkt een vaccin halen, in Hasselt geven huisartsen nu moderna vaccins, maar in Asse wordt het zelfs niet onderzocht.”