Assenaren aanzetten om meer water te drinken

31 Januari 2022

Assenaren aanzetten om meer water te drinken

Belgen drinken jaarlijks gemiddeld 124 liter frisdrank en 12 liter pure alcohol. Daarmee behoort België bij de landen die jaarlijks het meeste frisdrank en het meeste alcohol drinken. Raadslid Van Keer stelde op de gemeenteraad voor dat Asse acties op touw zou zetten om Assenaren aan te sporen om meer water te drinken. Burgemeester Van Elsen wil wel een communicatieactie met Farys op poten proberen zetten, maar een langetermijnaanpak uitwerken ziet hij niet zitten.

Alcoholgebruik is verantwoordelijk voor heel wat gezondheidsproblemen: het wordt geassocieerd met gedragsproblemen, levercirrose, kanker, hart- en vaatziekten en verwondingen, en is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige sterfte. Jaarlijks sterven gemiddeld 7.000 Belgen aan ziekten gerelateerd aan alcoholgebruik.

Consumptie van frisdrank met suiker draagt bij tot diabetes type 2 en bepaalde kankers (bv. alvleesklierkanker). Ook ‘light’ frisdrank is niet bepaald gezond. Zelfs één blikje ‘light’-frisdrank per dag verdubbelt na bijna tien jaar de kans op hartaandoeningen.

Als gemeente kan Asse een voorbeeldrol opnemen naar scholen, verenigingen, burgers en lokale bedrijven en hun stimuleren om werk te maken van een verstandig waterverbruik en om te kiezen voor kraanwater als duurzame dorstlesser.  Voorbeelden van acties zijn:

  • Alle frisdrank uit de eigen automaten verbannen.
  • Alleen consumptie van water op scholen aanmoedigen.
  • Promotie maken voor het drinken van kraanwater
  • Meedoen aan de jaarlijkse Tournée Minerale in februari.
  • Asse uitroepen tot kraanwatergemeente (dan kan een gemeente beroep doen op sensibiliseringsmateriaal van Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse drinkwatermaatschappijen)

Edward Van Keer stelde voor om waar mogelijk al op korte termijn acties op touw te zetten en om daarnaast ook een langetermijnaanpak uit te werken en binnen de zes maanden aan de gemeenteraad voor te leggen.

Burgemeester Van Elsen antwoordde dat de gemeente al een aantal acties neemt. Zo zijn er in het gemeentehuis alleen watervaten, waar men water kan drinken. Op de gemeentelijke basisscholen is frisdrank al jaren verdwenen. Hij wil ook bekijken of er samen met drinkwatermaatschappij Farys een sensibiliserende communicatie kan opgezet worden.

Raadslid Van Keer is blij met deze belofte, maar vindt dat er daarnaast nog andere acties moeten komen en een langetermijnaanpak moet uitgewerkt worden. Hij roept alvast alle Assenaren op om in februari mee te doen met Tournée Minerale en één maand (te proberen om) geen alcohol te drinken.

 

Like en deel ons Facebookbericht.