Bespaar door plastic afval in te leveren

13 Januari 2019

Op voorstel van Groen startte Asse met de gratis inzameling van zachte plastics. Dankzij de perscontainers die geplaatst werden in de containerparken van Zellik en Asse, hoeft plastic niet langer in de gele restafvalzak. Dat is goed nieuws voor de portemonnee én het milieu.

Sinds kort werd het containerpark in Asse uitgerust met een perscontainer. In Zellik stond al langer een exemplaar. Alle plastics die niet in de blauwe PMD-zak thuishoren, kan je er in kwijt. Plastic folies, verpakkingen, zakjes, vlootjes, bloempotten,... krijgen zo dus een tweede leven. De gratis inzameling blijkt een groot succes: in minder dan twee weken tijd zitten beide containers vol, goed voor zo'n 16 ton plastic. Per jaar komt dit neer op meer dan 400 ton, gemiddeld 10kg plastic per Assenaar.

Die 10 kg aan plastic hoeft dus niet langer in je gele restafvalzak. En dat is goed nieuws voor de portemonnee, weet Edward van Keer, gemeenteraadslid voor Groen. “Een gele restafvalzak kost in Asse 2,22 euro/zak, maar tot meer dan de helft van de restfractie bestaat uit nog recycleerbaar plasticafval. Als mensen dit gratis op het containerpark kunnen afzetten, scheelt dit voor een gezin op jaarbasis tientallen euro’s.”

 

Ook voor de gemeente is de investering in de twee perscontainers een slimme zet, het (laten) ophalen en verwerken van het restafval kost de gemeente immers een flinke duit.

 

En ten slotte wint ook het milieu bij de selectieve inzameling. Het ingezamelde plastic belandt immers niet langer in de verbrandingsoven, maar in het recyclagecircuit. En zo krijgen die lege botervlootjes en verpakkingsfolies nog een tweede leven.

 

Sommige gemeenten gaan nog verder en halen het plastic-dat-niet-in-de-blauwe-zak-mag aan huis op, in de zogenaamde “roze zak”. Dat maakt de inzameling nog laagdrempeliger. Groen hoopt dat dit in de toekomst ook in Asse wordt ingevoerd.
Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190111_04096874 
Contactpersoon: Edward Van Keer, [email protected], 0477 474802