Bespaar door plastiek afval in te leveren
20 September 2017
? ?
Bespaar door plastiek afval in te leveren
Op voorstel van Groen start Asse met de gratis inzameling van zachte plastiek. Alle zachte plastiek (zoals plastieken folie, plastieken verpakkingen, zakjes, vlootjes, bloempotten, speelgoed zonder elektro,?) die niet in de blauwe PMD-zak mag, kunnen Assenaren vanaf nu gratis aanbieden aan de speciale perscontainer in het recyclagepark van Zellik. Ook in het recyclagepark van Asse komt er binnen afzienbare tijd zo een speciale perscontainer, zodra de nodige elektriciteitsleidingen gelegd zijn.
Dit geeft een dubbele milieuwinst. Het ingezamelde plastic wordt niet langer gewoon verbrand, maar wordt hergebruikt. Naast de ecologische voordelen zijn ook de sociaal-economische voordelen voor Edward Van Keer, gemeenteraadslid voor Groen, belangrijk: "Een gele restafvalzak kost in Asse 2,22 euro/zak, maar tot meer dan de helft van de restfractie bestaat uit nog recycleerbaar plasticafval. Als mensen dit gratis op het containerpark kunnen afzetten, scheelt dit voor een gezin op jaarbasis tientallen euro's. En dat spaart ook heel wat kosten uit voor de gemeente want ondanks de verkoop van restafvalzakken, kost het ophalen en de verwerking van restafvalzakken Asse nog altijd veel geld per jaar."
Op de gemeenteraad van 19 december 2016 stelde Groen voor om ook het plastic-dat-niet-in-de-blauwe- zak-mag selectief in te zamelen in de containerparken. "Mechelen en vele andere gemeenten doen dit al enkele jaren, waarom zou het dan in Asse niet kunnen?" zei Edward Van Keer, Groen raadslid. De meerderheid beloofde om zo snel mogelijk een systeem van aparte inzameling op de containerparken te organiseren voor de zachte plastic die nu nog in de restzak moet. Toen Van Keer in mei 2017 op de gemeenteraad naar een stand van zaken vroeg, bleek dat de gemeente nog niet de juiste stappen had ondernomen. De daarop volgende dag informeerde Van Keer bij EKOL, het bedrijf waar Mechelen, Merchtem, Grimbergen en vele andere gemeenten hun ingezamelde zachte plastics naartoe brengen voor recyclage. Hij bezorgde alle nodige informatie aan alle gemeenteraadsleden. Daarop besloot het schepencollege om met EKOL in zee te gaan en perscontainers te huren om de zachte plastics in te zamelen.
Sommige gemeenten gaan nog verder en halen het plastic-dat-niet-in-de-blauwe- zak-mag in een roze zak aan huis op. Zo wordt echt alle recycleerbare plastic opgehaald. Groen betreurt dat men dit niet in Asse wil invoeren. Maar verder dan een inzameling via de containerparken wil de huidige meerderheid voorlopig niet gaan.
Contactpersoon: Edward Van Keer, [email protected], 0477 474802