Doe mee met Donderdag Veggiedag in Asse

25 Januari 2018

Doe mee met Donderdag Veggiedag in Asse

Doe mee met Donderdag Veggiedag in Asse   

Groen legde op de gemeenteraad van 15 januari 2018 een voorstel voor om van Asse een "Donderdag Veggiedag gemeente" te maken. Maar daar wou het gemeentebestuur niet op ingaan. Van Keer lanceert nu zelf een oproep naar alle Assenaren om een lokale afdeling van vzw EVA op te starten en zelf veggie-sensibiliseringsacties op touw te zetten."Groen is begaan met de gezondheid van mensen, dieren en onze planeet," zegt Edward Van Keer, gemeenteraadslid voor Groen. "Door onze huidige overconsumptie van dierlijke producten, worden vele mensen, dieren en onze planeet ziek. Lokale overheden en geëngageerde burgers kunnen via Donderdag-Veggiedag-acties op een laagdrempelige manier mensen sensibiliseren om gezonder te eten."
?
Donderdag Veggiedag is een initiatief van vzw EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) en wil mensen verleiden om eens wat vaker vegetarisch te eten. Schepen Vastersavondts vindt dat mensen niet verplicht mogen worden om vegetarisch te eten en wilde daarom niet op het voorstel ingaan. Van Keer benadrukte dat de bedoeling enkel is om mensen te informeren over de voordelen van vegetarisch eten én om de mensen met een lekker aanbod van vegetarische maaltijden te verleiden om af en toe eens vegetarisch te eten. "Ik betreur de reactie van het gemeentebestuur," zegt Van Keer, "van de Beste Klimaatgemeente 2017 van de provincie verwacht ik meer. De broeikasgasuitstoot van alle veeteelt is groter dan de broeikasgasuitstoot van alle gemotoriseerd verkeer samen!"
Van Keer roept nu geëngageerde Assenaren op om zelf aan de slag te gaan. "In Aalst, Dendermonde en Brussel zijn er al lokale EVA-afdelingen waar we de mosterd kunnen halen om ook in Asse acties op touw te zetten," zegt Van Keer. "Kookworkshops, een veggie-bbq, de langste veggietafel, infoavonden, restaurants en organisatoren van eetfestijnen overtuigen om lekkere veggiegerechten op de kaart te plaatsen,? dat kunnen gedreven mensen even goed organiseren als een gemeentebestuur."
Edward Van Keer legde vier belangrijke argumenten op tafel op de gemeenteraad om van Asse een Donderdag Veggiedaggemeente te maken:
  • Ook vegetariërs en veganisten willen graag hun "goesting" kunnen krijgen bij elk restaurant, bij elk eetfestijn, elke lunchkantine,...
  • Om de klimaatverandering tegen te gaan moet de uitstoot van broeikasgassen van de veeteelt tegen 2050 met 50 % of meer naar beneden.
  • Belgen eten veel meer vlees en vis dan wat gezondheidsspecialisten aanraden voor een gezonde levensstijl. Onder andere door die ongezonde levensstijl bedragen de gezondheidskosten in België in totaal - overheidsuitgaven plus privé-uitgaven - 10,2 procent van ons bruto binnenlands product (bbp).
  • En tot slot zijn er ook vele ethische redenen om vaker vegetarisch te eten.
Interesse om bij te dragen aan EVA Asse? Neem contact op via [email protected], 0477/474802 of via https://www.facebook.com/EVA-Asse-387949911675325/.
 
Foto: "Oproep om mee te doen met de nieuwe vegetarische vereniging EVA Asse."
Contactpersoon: Edward Van Keer, 0477/47 48 02, [email protected]  
BIJLAGEN:
voorstel_groen_-_asse_donderdag_veggiedag_gemeente.pdf