Groen viert de sluiting van het station van Asse met een feestje.

01 Augustus 2015

Groen viert de sluiting van het station van Asse met een feestje.

  Vanaf 1 augustus is het station van Asse definitief gesloten. De dag voordien zijn enkele Groenen stationschef Pol met enkele flessen streekbier feestelijk gaan uitwuiven. Ze dankten hem voor 33 jaren trouwe dienst in Asse. Binnenkort vindt hij zijn stek in Ternat. Maar er heerste toch maar een dubbel gevoel bij dat 'feestje' "Triest", stelde woordvoerder Cecile Sillis, "omdat Asse het zoveelste station in de rij is dat sluit. De mens van vlees en bloed achter het loket wordt vervangen door een automaat. De wachtzaal blijft dicht zodat de reizigers in weer en wind rechtstreeks de tochtige perrons moeten opzoeken, waar weinig of geen beschutting is. Maar ja, de NMBS en Infrabel moeten bezuinigen? Zullen we ook nog langer moeten wachten op de verhoging van de perrons?"

Dat het station zou sluiten is niet geheel onverwacht: de automaat was er al een tijdje - buiten in de drop - en de deuren van de wachtzaal waren al vaker gesloten. Andere stations zijn ons voorgegaan, in België zowel als in de buurlanden. Maar de snelheid waarmee de definitieve beslissing werd genomen, heeft iedereen verrast.

'En wat nu? Wat brengt de toekomst voor ons oud station? ' vraagt Groen Asse zich af. Het is robuust gebouwd naar de normen en in een stijl van een vroegere tijd maar het is reeds decennia lang een baken in de gemeente: een trefplaats op de kruising tussen spoor en weg.

Sommige oude stations zijn prachtig gerestaureerd en hebben een tweede leven gekregen, waarbij vaak de verwarmde wachtruimte voor de reiziger behouden blijft. Op de gemeenteraad van 15 juni ll. heeft Groen-raadslid Edward Van Keer gepleit voor het behoud en de opwaardering van de stationsruimte voor lokale dienstverlening met een "treinpunt", vergelijkbaar met de postpunten.

Binnenkort vindt er een overleg plaats tussen de gemeente, de NMBS en de Groep Intro die de fietsenstalling beheert. We rekenen erop dat het gemeentebestuur dit ter harte neemt: deze uitgelezen plaats biedt veel opportuniteiten. Als deze benut worden verdient dit beslist een echt feestje.