Groen wil rookvrije sport- en speelterreinen in Asse

31 Mei 2022

Groen wil rookvrije sport- en speelterreinen in Asse

Generatie Rookvrij roept sportclubs op om hun terreinen rookvrij te maken. Dinsdag, op Werelddag zonder tabak, werd hun campagne afgetrapt in het stadion van Club Brugge. Ook gemeentebesturen kunnen hun eigen speel- en sportterreinen rookvrij maken. Sinds 2018 maakten tientallen Vlaamse gemeenten al ruim meer dan 1000 speel- en sportterreinen rookvrij. Groen gemeenteraadslid Edward Van Keer stelde op de gemeenteraad van 23 mei 2022 voor dat de gemeente Asse ook een pilootproject zou starten om het komende jaar één of meerdere sport- en/of speelterreinen rookvrij te maken. Maar meerderheidspartijen CD&V en NV-A willen niet op dit voorstel ingaan. Ook de andere oppositiepartijen wilden niet over dit voorstel stemmen.

Op de Werelddag zonder tabak houdt Generatie Rookvrij jaarlijks een bellenblaasactie onder het motto ‘Ik blaas liever bellen dan rook’. Dit jaar focust de actie zich op sportterreinen. 

Zien roken, doet roken. Dit is ondertussen wetenschappelijk aangetoond. verschillende experimentele studies hebben een verband aangetoond tussen anderen zien roken en rookgedrag. Als jongeren zien hoe een vriend een sigaret opsteekt, is de kans aanzienlijk groter dat zij zelf ook gaan roken. Zelfs als de vriend geen enkele moeite doet om de niet-rokers daartoe over te halen.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt daarom overheden aan om op het openbaar domein op zoveel mogelijk plaatsen roken te verbieden of te ontmoedigen.

Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan 80% van de bevolking voorstander is om sport- en speelterreinen rookvrij te maken. Ook onder rokers zelf. Vaak zijn rokende ouders door beïnvloeding door vrienden of familie beginnen roken, maar willen ze zelf wel stoppen. Vaak willen ze zelf niet dat hun eigen kinderen dezelfde fout maken en beginnen te roken. Kinderen en jongeren zijn zelf ook vragende partij.

Schepen Heyvaert (CD&V) wilde niet ingaan op het voorstel om ook in Asse een pilootproject voor rookvrije speel- en sportterreinen op te starten. Hij vindt dat het ieders individuele vrijheid is om te kiezen of men start met roken of niet. “De schepen heeft duidelijk de wetenschappelijke studies die zwart op wit aantonen dat zien roken doet roken, nog niet gelezen. Daaruit blijkt duidelijk dat beginnen met roken zwaar beïnvloed wordt door te zien roken en dus helemaal géén individuele keuze is,” zegt raadslid Van Keer. “Deze meerderheid laat onze jongeren keer op keer in de steek.”

Heyvaert antwoordde namens de meerderheid ook al negatief op het voorstel van Van Keer in februari dit jaar om als gemeentebestuur sportclubs actief aan te moedigen om mee te doen aan het project “Gezond eten in je sportclub”. Naast het aanbod speelt ook daar de voorbeeldfunctie van anderen. “Een gezond voedingsaanbod installeren en promoten in je club, daar wordt iedereen beter van. Sporters gaan gezonder eten, en als club versterk je je imago en geef je het goede voorbeeld.” Zegt Van Keer. Hij roept dan ook alle Assese sportclubs op om mee te doen aan “gezond eten in de sportclub” en het rookvrij maken van het eigen sportterrein. Logo Zenneland kan hun ondersteunen om dit te realiseren.

Onder impuls van Generatie Rookvrij maakten tientallen gemeentebesturen tussen 2018 en 2021 samen in totaal 951 rookvrije speelterreinen en 207 rookvrije sportterreinen. Onder andere te Aalst in 2021. Ook het OLV ziekenhuis van Asse maakte de ruimte buiten voor de ingang rookvrij in 2021.

 

Like en deel ons Facebookbericht: https://www.facebook.com/groen.asse/posts/375552304607840.