groenten bij elke schoollunch gevraagd

25 November 2022

groenten bij elke schoollunch gevraagd

Vele schoolkinderen eten op school een broodmaaltijd zonder groenten, fruit of soep. “Een gemiste kans,” vindt Van Keer.

Een gezond voedingspatroon bevat bij elke maaltijd groenten en/of fruit. Jong geleerd, is oud gedaan. Groen Asse stelt daarom voor om groenten bij elke schoollunch (meer) te stimuleren.

 “95% van de Vlamingen vindt het belangrijk voor hun gezondheid om elke dag groenten en fruit te eten.” zegt Groen raadslid Edward Van Keer. “Maar de realiteit is dat minder dan de helft van de Vlamingen voldoende groenten en fruit eten.”

 

De meeste Assese scholen vragen ouders sinds enkele jaren om hun kinderen elke dag een stuk fruit als tussendoortje mee te geven. Dit is in kader van “tutti frutti”, een actie om elke week minstens één dag per week fruit (of groenten) op school te eten, die (deels) gesubsidieerd wordt met middelen van de EU. In de meeste scholen mogen kinderen ook enkel water drinken. Zeer gezonde initiatieven!

 

Maar voor de schoollunch zijn er nog geen structurele maatregelen. Vele schoolkinderen eten op school een broodmaaltijd zonder groenten, fruit of soep. “Een gemiste kans,” vindt Van Keer. “De schoollunch is de enige maaltijd waarover de school enige controle kan hebben en zo kinderen echt kennis kan laten maken met gezonde voeding.”

Op de gemeenteraad van 24 oktober werd door schepen De Rop (N-VA) beloofd om dit voorstel op het gemeentelijk overleg van de Assese scholen voor te leggen.

 

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om minstens 300 gram groenten per dag te eten. Het Vlaams instituut voor Gezond Leven raadt aan om dit te spreiden en minstens twee keer per dag groenten te eten. Zo lukt dat vlot:

  • Vul bij een warme maaltijd eerst de helft van je bord met groenten.
  • Voeg groenten toe aan je broodmaaltijd: bijvoorbeeld een bordje rauwkost of een kommetje verse soep.
  • Knabbel groentjes of drink soep als tussendoortje: élke extra groenteconsumptie is een plus!

 

Uit onderzoek blijkt dat 5 vaste groente- en fruitdagen op school werkt. Op scholen met 5 vaste groente- en fruitdagen eten leerlingen ruim 2 x zoveel groente en fruit als op scholen zonder afspraken (130 vs 60 gram). Ook blijkt dat 5 vaste dagen zorgt voor duidelijkheid voor iedereen: kinderen, ouders en schoolteam. Zo helpt de school jonge mensen aan een gezonde leefstijl.

Foto: Elke gezonde schoollunch zou een portie rauwe of warme groenten of lekkere groentesoep moeten bevatten. Op de foto staat Wouter Van Keer, zoon van Edward Van Keer. Elke dag krijgt hij rauwe groenten mee naar school en vaak eet hij er ook soep bij.