Klimaatvriendelijk project “Weggeefwinkel” sluit

09 Oktober 2017

Klimaatvriendelijk project “Weggeefwinkel” sluit

Klimaatvriendelijk project "Weggeefwinkel" sluit  Een groep enthousiastelingen waaronder enkele Groen leden startte 4 jaar geleden de Weggeefwinkel in Asse als een eerste initiatief van de burgerbeweging Transitie Asse. Tot hun grote verbazing groeide dit al snel uit tot een succes. Zo sloten spontaan veel nieuwe vrijwilligers aan en namen ze na enkele maanden het project over van de initiële initiatiefnemers.

 
Hun overtuiging komt voort uit de "?problemen (afvalberg, ecologische gevolgen, sociale ongelijkheid) die steeds groter worden en die onze huidige manier van leven onmogelijk nog houdbaar maken." Tijd voor alternatieven en handen uit de mouwen, dachten ze. En zo beleefde dit project waarbij oude spullen een nieuwe leven kreeg, 4 mooie jaren.
 ?
Namens Groen Asse willen we al deze vrijwilligers bedanken voor hun tijd en enthousiasme want uiteindelijk zijn ze stuk voor stuk klimaathelden.
?
 
Helaas, zoals de uitdrukking luidt komen aan alle mooie liedjes een einde en dit geldt ook voor de Weggeefwinkel... "Hoe vaak de winkel heringericht, gekuist, gepromoot (wat we vooral in het begin nog deden), een mooi afgewerkt alternatief konden we er niet van maken." Groen Asse erkende dat het initiatief een betere accommodatie nodig had in Centrum Asse maar de verschillende vragen van Groen op de gemeenteraad om een betere locatie voor de weggeefwinkel aan te bieden, bleven onbeantwoord door de huidige meerderheidspartijen. Ook een petitie door meer dan 300 Assenaren werd ondertekend en een mondelinge vraag op de gemeenteraad werd door woordvoerder Reynout Keymolen gesteld. Maar het mocht allemaal niet baten. Zo werd de wens van de vrijwilligers voor een betere huizing en meer ondersteuning nooit ingewilligd. "Hoe graag hadden we ons initiatief ook in een echt gedragen beleidsmaatregel vertaald gezien, hiervoor vonden we geen gehoor." Zegt Reinout Keymolen. Edward Van Keer hekelt de beperkte focus van het huidige klimaatactieplan dat te veel gericht is op mobiliteit en gebouwen. Meerdere studies tonen de impact van spullen en voeding op ons klimaat aan maar worden toch niet meegenomen in het plan. Edward Van Keer hoopt dat een aantal Assese verenigingen de mensen van de Weggeefwinkel wel te hulp schieten. Door bijvoorbeeld samen met hun weggeefpleinen of Geefcafé's te organiseren. Een leuke activiteit die door heel wat organisaties (KWB, Femma, KVLV?) in Vlaanderen wordt georganiseerd.  ?