Meer verse groenten en fruit op het menu bij mensen in armoede

21 Maart 2015

Meer verse groenten en fruit op het menu bij mensen in armoede

Groen OCMW-raadslid Cecile Sillis stelt voor dat het OCMW al dan niet in samenwerking met andere OCMW's gratis verse groenten en fruit zou ophalen bij een aantal groente- en fruitveilingen en, die dan zou verdelen aan de cliënten.   Dit voorstel komt naar aanleiding van het nieuwsbericht van 15/09/14 van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) waarin het VVSG stelt dat OCMW's voor hun cliënten gratis verse groenten en fruit kunnen ophalen bij een aantal groente- en fruitveilingen. Deze maatregel is een gevolg van het overaanbod aan groenten en fruit, nu nog versterkt door de 'Rusland-crisis'.

De OCMW's zijn nooit groot voorstander geweest van het louter uitdelen van voedsel aan hun cliënten omdat dit weinig emancipatorisch maar het feit dat het nu gaat over verse groenten en fruit maakt gezonde voeding bespreekbaar en leidt ook tot een gezondere levensstijl, een belangrijke meerwaarde in een integrale aanpak van de armoede. De VVSG zegt ook nog dat er een vergoeding is voor transportkosten en dat meerdere OCMW's kunnen samenwerken om goederen op te halen.

Cecile Sillis : " Hoewel het OCMW van Asse reeds voedselbonnen geeft aan sommige cliënten, kan deze actie van het Agentschap voor Landbouw en Visserij een meerwaarde betekenen. Voor mensen met weinig middelen is de aankoop van groenten en fruit niet echt een prioriteit. Nochtans is gezonde voeding ? zeer in het bijzonder voor kinderen/jongeren ? belangrijk."

 

Cecile Sillis dient een voorstel in op de OCMW-raad van 22 oktober waarin ze vraagt om te zien of dit haalbaar is voor Asse, eventueel samen met andere gemeenten, en zo ja er dit najaar nog ermee te starten