Petitie voor behoud van loket en fietspunt van station Asse
03 Juni 2015
Groen Asse trapte op woensdagochtend 3 juni 2015 haar online petitie voor het behoud van het loket en het fietspunt van het station van Asse in gang (www.petities24.com/behoudstationasse
). Groen Asse deelde flyers uit aan de treinreizigers te Asse. Groen Asse roept de treinreizigers en al wie de treinreizigers in Asse wil steunen op om massaal aan de NMBS een signaal te geven. Een signaal dat zij het niet eens zijn met de geplande sluiting van het loket en het fietspunt te Asse.
De federale regering bespaart bij de NMBS. Daardoor wil de NMBS snoeien in haar aanbod. De treinreiziger dreigt de dupe te worden. De NMBS wil onder andere vanaf 1 juli 2015 de loketten in 23 kleinere stations sluiten en in 2016 nog 10 meer. Asse is er één van. De NMBS wil ook 15 van de 41 Vlaamse fietspunten vanaf 2016 niet meer financieren. Asse staat op de lijst van die 15 fietspunten. En wellicht zal de NMBS de prijs van de treintickets gevoelig verhogen vanaf 2016. Het zou mogelijk zelfs gaan om een stijging met wel 34%. En dat alles nadat de NMBS eind 2014 ook al de rijtijden tussen Asse en Brussel verslechterde! De rijtijd voor één op de twee treinen werd sindsdien langer doordat men in Jette moet overstappen of moet omrijden via Brussel-Zuid. En de voorlaatste trein werd geschrapt.
Groen Asse vindt het onaanvaardbaar dat de NMBS plant om de dienstverlening zo drastisch te verlagen. "Reizigers zullen letterlijk in de kou worden gezet door de sluiting van het loket en de wachtzaal", zegt Edward Van Keer, gemeenteraadslid voor Groen te Asse. Ook de stopzetting van de financiële steun om de fietsen aan het station te bewaken en ze indien nodig te herstellen hekelt Groen. "Zonder bewaking door het fietspunt zal het aantal fiets- en autodiefstallen rond het station gegarandeerd weer toenemen", zegt Edward Van Keer.
Groen Asse ziet wel in dat door de komst van de ticketautomaten en de internetmogelijkheden, de behoefte aan het loket lager is. Maar Groen Asse ziet meer heil in de omvorming naar een "treinpunt" dan de volledige afschaffing van het loket. Het idee is vergelijkbaar met de "postpunten" van De Post, die zich al eerder genoodzaakt zag om vele kleine postkantoren te sluiten. Deze werden niet vervangen door automaten en internet, maar wel door "postpunten" in bestaande winkels. Ook de NMBS zou ervoor kunnen opteren om in de kleinere stations een winkel zoals een koffiebar, krantenwinkel, bakkerij,? aan te trekken en de winkeliers een basisopleiding stationsbediende te geven. "Zo kan de dienstverlening zelfs aantrekkelijker worden voor reizigers, terwijl de NMBS toch efficiëntiewinsten boekt," vindt Edward Van Keer.
Ook het Fietspunt zou aantrekkelijker gemaakt kunnen worden volgens Groen Asse. Als de NMBS en Groep Intro in zee zouden gaan met een professionele fietsenmaker, zouden veel meer fietsende treinreizigers de weg vinden naar het Fietspunt. "'s Ochtends je fiets aan het station afzetten voor een klein of groot onderhoud en na het werk je fiets daar weer kunnen afhalen: da's een gat in de markt!" denkt Edward Van Keer alvast.
Groen Asse vindt ook dat de Brusselse ring niet verbreed mag worden. Dat geld zou veel beter ingezet worden om de infrastructuur van het openbaar vervoer en van de fietspaden te verbeteren.
Bijkomende informatie:
Groen is tegen de besparingen die deze federale regering oplegt aan de NMBS. In vele omringende landen investeert men meer in openbaar vervoer, ondanks de economische crisis. Maar in België en Vlaanderen? Daar is een slim mobiliteitsbeleid nog ver te zoeken! Men bespaart honderden miljoenen euro bij het openbaar vervoer, blijft salariswagens voor meer dan 4 miljard euro steunen en trekt enkele miljarden uit om in Antwerpen de Oosterweelverbinding aan te leggen, de Brusselse ring te verbreden,?
Daarom voerde Groen in 50 kleinere stations in Vlaanderen en Brussel op vrijdag 12 december 2014 actie voor meer en betere treinen. Ook te Asse. Pendelaar, scholier of gewoon een bezoekje met de trein. Met de nieuwe dienstregeling is het moeilijker door het slechter aanbod en duurdere tickets. Enkele grote lijnen gaan er op vooruit maar in de kleinere stations wordt het allemaal moeilijker.
Daarom voert Groen ook nu actie tegen de geplande sluiting van 33 stationsloketten en de geplande sluiting van 15 van de 41 Vlaamse fietspunten en de geplande verminderende dienstverlening in nog eens 16 fietspunten in Vlaanderen en Brussel. In plaats van meer mensen te stimuleren om de trein te nemen, zal men net meer mensen ontmoedigen om nog de trein te nemen. Een vicieuze neerwaartse cirkel?
Daarom voert Groen jaarlijks ook een "Valentrein"-actie om de treinreizigers te bedanken om ondanks alles toch met de trein te blijven rijden!