Ritjes met riksja voor Assese senioren

30 Juli 2017

Ritjes met riksja voor Assese senioren

?    

Tijdens de week van 7 t.e.m. 14 augustus kunnen Assese senioren in een riksja rondgereden worden door vrijwilligers. Het gaat om een testweek. De elektrisch ondersteunde

riksja wordt voor een week gehuurd. Daarna zal de OCMW-raad beslissen of ze de riksja wil aanschaffen. Senioren die een ritje willen maken en vrijwilligers die de senioren

willen rondfietsen kunnen zich vooraf aanmelden bij het OCMW via mail ([email protected]) of telefoon (02 452 80 67).

Groen stelde in januari 2017 op de gemeenteraad voor om een elektrische riksja aan te schaffen voor de bewoners van het woonzorgcentrum (wzc) Hingeheem en andere Assese senioren. Zowel de OCMW-raad, het OCMW-personeel als de Assese seniorenraad vinden het een goed voorstel. Het woonzorgcentrum huurt nu een week een riksja om deze te testen. Als er voldoende interesse is bij de Assese senioren en als er voldoende vrijwilligers gevonden worden om met de riksja rond te fietsen zal Asse een riksja aankopen.

 

"Uit ervaringen in o.a. Zwijndrecht en Antwerpen, blijkt dat het een enorme meerwaarde heeft om senioren die niet langer zelfstandig met de fiets kunnen rijden, de kans te geven om samen met een vrijwilliger te gaan fietsen" zegt Edward Van Keer, gemeenteraadslid voor Groen. "De frisse buitenlucht en de kans om samen te fietsen in een bekende omgeving verhogen het welzijn van deze senioren."

Bovendien kan deze fiets in een aantal gevallen een prettige, klimaatneutrale aanvulling zijn op de Minder Mobielen Centrale (MMC), het systeem waarbij een senior kan rekenen op een vrijwilliger met wagen voor een verplaatsing, zoals een boodschap of een bezoek.

 

In 2012 startte de Deen Ole Kassow met een idee: hij huurde een bakfiets, reed ermee naar een rusthuis en zette immobiele mensen in de fiets voor een ritje in de buurt. 'Cycling Without Age' was geboren en zorgde op 3 jaar tijd in woonzorgcentra verspreid over 35 landen en 64 steden, voor een wonderbaarlijk effect. Wereldwijd zijn al meer dan 1000 vrijwilligers actief."

 

Samen met Nederland en Denemarken behoort Vlaanderen tot de top drie van fietsregio's. Vlaanderen heeft een echte fietscultuur en kon dus niet achterblijven. 'Fietsen zonder leeftijd', de Vlaamse poot van het Deense project, speelt hierop in. De generatie die nu in een WZC woont, heeft het sterke fietsgebruik in Vlaanderen nog gekend. Meer dan 60% van alle verplaatsingen vóór WOII werden met de fiets afgelegd, vaak over erg lange trajecten. Met 'Fietsen zonder Leeftijd' kunnen zij nu ook echt levenslang op de fiets.

 

In Vlaanderen kozen 'Mobile 21' en 'Antwerpenize' voor de elektrische riksja van 'Fietsen zonder leeftijd' met twee zitplaatsen naast elkaar vooraan de fiets. Hierbij trapt enkel de buddy en zijn ze met 3 om te genieten en te babbelen. Ondertussen beschikken meerdere gemeenten over zo'n fiets.

 

Contactpersoon: Edward Van Keer, 0477/47 48 02, [email protected]  

Foto's:

1)

http://antwerpenize.be/post/143476461262/op-wind-in-de-haren-staat-geen-leeftijd

 

2) Op dinsdag 8 augustus, 13u is er een demonstratie van de riksja voor de OCMW- en gemeenteraadsleden van Asse aan WCZ Hingeheem, Gasthuisstraat, Asse.